Cluj-Napoca – Bastionul croitorilor

Bastionul croitorilor făcea parte din Vechea Cetate a Clujului, ridicată pe parcursul secolului al XV-lea din ordinul regelui Sigismund de Luxemburg al Ungariei. Bastionul a fost realizat de breasla croitorilor, care îl şi apăra. Două secole mai târziu, această funcţie era preluată de mercenarii germani aflaţi în solda oraşului.

De-a lungul timpului, Bastionul croitorilor a fost distrus şi reconstruit în mai multe rânduri. A fost locul unei răzmeriţe a mercenarilor care nu-şi mai primiseră soldele, dar şi al asediilor succesive din partea lui Mózes Székely (1603) şi ale paşei Kuciuk (1660). A fost afectat şi de o explozie cauzată de un fulger care a lovit magazia de muniţii. În timpul războaielor dintre curuţii răsculaţi şi lobonţi (1703-1711) a fost aruncat în aer. A fost reconstruit în forma actuală de generalul austriac Kriegsbaum (1718).

În perioada comunistă a fost amenajat aici un Muzeu de Istorie al oraşului, care includea şi un atelier de restaurare şi un laborator de fotografie, niciodată deschis pentru publicul larg.

Astăzi Bastionul croitorilor a fost redeschis ca spaţiu multifuncţional, incluzând Centrul de Cultură Urbană, o sală de conferinţe, un salon de expoziţii şi o cafenea.

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>