42. Cristeştii Ciceului – Casa Torma

Acces: la 11 km Vest de Beclean, în direcţia Dej.

Casa Toma am găsit-o accidental. Ne-am oprit să cumpărăm prune, şi în mod instinctiv am întrebat vânzătoarea, care ne-a îndrumat spre casă. Ne-a povestit că a cunoscut feciorii Torma, care au primit castelul. A şi închiriat un spaţiu de la ei, unde a funcţionat o crâşmă.

Casa Toma în multe locuri este numit castel. Starea castelului este deprimantă: este abandonat, fără uşi şi ferestre, plin de gunoi, cu pereţii mâzgăliţi. Pare de necrezut, dar familia puţin cunoscută, este menţionat de prin anii 1566. În locul clădirii de astăzi, la sfârşitul secolului al XVI-lea se afla un conac, iar după 200 de ani au construit castelul. Din ornamentele d odinioară nu s-a păstrat nimic. Doar ferestrele arcuită sugerează, că este o casă mult mai veche decât pare. Scena din sala mare evocă perioada comunistă, când aici a funcţionat casa de cultură a satului. După ce au primit castelul înapoi fraţii Toma, l-au vândut unui întreprinzător, care a dat faliment, în urma căruia castelul a devenit proprietatea băncii creditoare. Nu se ştie ce viitor va avea castelul.

Acest articol a fost publicat în Castele, conace și etichetat cu , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>