Țaga – Castelul Wass

Familia Wass a devenit proprietara domeniului Țaga, ca urmare a căsătoriei dintre Vid Wass (1414-1454) și Marta Fejes, având 10 ramuri de descendenți. Ei au ridicat 2 castele la Țaga (dintre care s-a păstrat doar castelul mic) și unul la Sucutard.

Gheorghe Wass, fiul lui Ioan Wass junior, a fost primul membru al familiei care a consolidat averea imobiliară a familiei Wass, el fiind înmormântat în 1594 pe domeniul castelului mic. Castelul mare de la Țaga a fost ridicat de către Gheorghe Wass (1658-1705), fiul lui Laszlósi Anna Teleki. Acest castel a fost distrus complet după cel de-al doilea război mondial.

În anul 1769 Wass Adam a construit acest castel, care se păstrează și astăzi. Castelul aparține stilului baroc transilvănian și a fost inițial compus din:

  • castelul propriu-zis (construcție cu parter și subsol, acoperiș mansardat și portic la intrare);
  • două pavilioane frontale, cu plan pătrat (distruse);
  • rămășițele unui zid în formă de potcoavă, ornamentat cu coloane;
  • pavilion-bibliotecă, în stil baroc, cu colonadă (distrus).

În decursul anilor s-au făcut adăugiri la fațada posterioară. Pe tavanul fostei cantine a Intreprinderii Agricole de Stat(I.A.S.) s-a aflat o pictură (actualmente acoperită cu tencuială).

Sámuel Wass (1754-1812) a consolidat castelul mic de la Țaga, amplasând și două fântâni arteziene în curtea acestuia.

Castelul a devenit apoi proprietatea lui Adam Wass (1821-1893) care a dispus de două ori repararea sa (în 1848, respectiv 1875). Adam a contribuit esențial și la reamenajarea drumurilor din zonă, promovând un proiect de placare a drumurilor cu lemn .

După moartea lui Gheorghe Wass (1878-1925) și Oliver Wass (1855-1932) castelul devine proprietatea lui  Albert Wass (1908-1998), fiu al lui Endre Wass (1886–1975) și nepotul lui Béla Wass (n. 1853).

În 1946 Albert a fost condamnat la moarte de Tribunalul Poporului Cluj, împreună cu tatăl său pentru uciderea mai multor civili în septembrie 1940, castelul intrând în proprietatea statului. Ulterior castelul a îndeplinit (printre altele) funcția de sediu al I.A.S. și locuință.

 

Castelul avea formă dreptunghiulară cu două turnuri scunde pătratice și patru pavilioane. Era încadrat într-un părculeț, în față fiind plasate două fântâni arteziene.

A supreviețuit clădirea principală, ridicată în stil baroc transilvănean, cu subsol, parter și șarpantă. În apropierea clădirii se află criptele funerare ale familiei, menționate în arhiva familiei din 1776.

 

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>