45. Boița – Cetatea Turnul Roșu

  • Cum ajungi? : De la Sibiu, 22 km, direcția S-E.

La Boița n-am avut succes. Cu toate acestea a meritat să mergem până acolo. Știam că în Cetatea Turnul Roșu, funcționează de ani de zile un centru pentru bolnavi psihici și că nu putem să o vizităm, dar, după un peisaj deja plictisitor al regiunii de dealuri ne îmbiau Carpații Meridionali iar amintirile mele din școală s-au reînviat și doream să revăd celebra scenă a luptei pe care trebuia să o învățăm de atâtea ori la ora de istorie.

Turnul care era în imediata vecinătate a drumului principal a fost construit în secolul al XVI-lea. Numele și-a primit de la materia primă de construcție. Mulți spun că din studierea pereților se poate spune cât e de „original” turnul care și azi e în picioare.  Asta deoarece în timpul inundației din 1533 Oltul l-a spălat și a trebui să-l reclădească. În sec. al XVIII-lea s-a construit lângă turn centura de apărare ce servea scopuri militare.

Am urcat pe munte, locuitorii spitalului ne făceau veseli cu mâna. Ne-a întâmpinat o infirmieră drăguță și ne-a informat că nu putem intra dar, ne-a condimentat ideea cu faptul cunoscut și acceptat deja că de la cetate pornește un tunel ce trece sub Olt. Dar nu știe nimeni încotro se îndreaptă.

Acest articol a fost publicat în Castele, conace și etichetat cu , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>