12. Corneni – Conacul Schirling

  • Direcții: înapoi pe drumul principal spre Dej, peste 6 km virăm la stânga la Iclod. Corneni se află la 14 de km de aici.

Situația e un pic confuză, hai să clarificăm: inițial credem, că acest conac ar trebui să fie la Cornești. Din Cornești sunt mai multe în județul Cluj, ne-am încercat deja norocul la Corneștiul de lângă Turea, unde n-am găsit însă nimic. Cum ne uităm pe hartă, ne dăm seama că există încă un Cornești, pe un drum secundar paralel cu cel care duce la Dăbâca, dar nici acolo nu găsim nici un conac Schirling, orice ar spune Wikipedia. Răspunsul corect e opțiunea secretă numărul 3, Corneni (!).

Monumentul Schirling se află pe lista noastră sub denumirea de conac, când observăm însă uriașa și frumos restaurata clădire înălțându-se ca din nimic printre copaci, îi acordăm ”titlul” de castel. Poarta e deschisă însă nu vedem pe nimeni. Intrăm. Batem degeaba la prima intrare, nu deschide nimeni. Ocolim clădirea și după mai multe ”Bună ziua!” strigăte iese de undeva proprietarul actual al clădirii, Takács Csaba, deputat UDMR. Își cere scuze, că nu are timp să povestească despre clădire, chiar acum este la arat. Putem însă să fotografiem liniștiți.

Castelul e cunoscut sub numele de Schirling, amintit de multe ori și ca Schilling. A fost construit între 1898-1900 de către un anume avocat Bokros Lajos, după ce prin soția sa, Inczédy Julianna a moștenit moșia familiei Inczédy.

Pe fațada castelului o tablă cu stema familiilor Inczédy și Wass, cu inscripția: ”L.B.N.V. dragul conte Intzédi György / împreună cu a lui Was Ágnes a sfințit această casă sălaș liniștit ai moștenitorilor Iehovei / a terminat construirea în anul 1774”. Majusculele semnifică Liber Baron din Oradea Mare, mie îmi devine clar că în secolul al XVIII-lea rezidența familiei a trebuit să fie un alt conac, de unde provine tabla cu inscripțiile, parte acum al acestui castel. (Nu excludem nici faptul că pietrele unui conac mai vechi au fost folosite la construirea acestui castel, din ceea ce am văzut până acum, acesta era un obicei normal pe acele vremuri.)

Castelul a ajuns în 1903 prin căsătorie în proprietatea lui Rudolf Schilling, notar regal (soția sa fiind fiica lui Bokros Lajos și Inczédy Julianna lánya, Bokros Júlia), iar după naționalizare a fost școală și Colectivă Agricolă. Lui Takács Csaba, deputat UDMR i-a fost retrocedată clădirea în 2005.

Acest articol a fost publicat în Fără categorie și etichetat cu , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>