11. Dăbâca – Conacul Rhédey

  • Direcții: 7 km după Luna de jos

În mod surprinzător cu cuvântul ”castel” GPS-ul ne conduce exact la uitatul conac Rhédey. Facem o tură în împrejurul clădirii, putem intra numai pe ușa din spate, din partea de dinspre sat toate scările sunt pline de buruieni. Uitându-ne prin ferestre constatăm că renumele lui Eminem a ajuns și la Dăbâca. Toată clădirea e o singură sală, plină de gunoi și pietre. Ne-am întoarce deja la mașină când îl întâlnim pe primarul satului deghizat în muncitor cu cizme, care nu ne prea poate să ajute cu informații, însă ne dă numărul de telefon al actualului proprietar al conacului.

Vorba spune că un urmaș Teleky sau Rhédey, în supărarea sa de dragoste a început să joace cărți și a pierdut toată proprietatea în favoarea Bancului Altruist. De la care a cumpărat  conacul împreună cu 500 iugăre de pământ și 330 iugăre pădure străbunicul actualului proprietar, Orbók Ferenc, Gidófalvi István. Familia Gidófalvi a trăit aici până în 1945, cultura lor de sparanghel a fost de renume națională. În spatele conacului se află o pivniță în interiorul dealului, lungă de 30-40 m.

Acest articol a fost publicat în Castele, conace și etichetat cu , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>