10. Luna de Jos – Castelul Teleki

  • Direcții: De la Răscruci spre Dej, peste cam 5 km virăm la stânga. Peste încă 3 km ajungem la Luna de Jos.

Ieșind din sat pe partea stângă deja se vede uriașul turn de vânătoare în ruine. Pe castelul frumos renovat e o tablă, cum că funcționează ca o casă socială a persoanelor cu handicap. Poarta e deschisă, intrăm. E voie, întrebăm pe unul dintre bărbați pe care-i întâmpinăm și-i arătăm aparatul de fotografiat. Da, sigur, haideți liniștiți, ne invită cu un gest larg, prietenos. Peste câteva minute fuge un al treilea bărbat după noi, ce credem, nu avem voie să fotografiem casa. Încet ne dăm seama că de fapt am fost invitați de doi locuitor ai casei. Portarul ne dă voie până la urmă să fotografiem turnul, însă despre castel nu putem să facem nici măcar o singură poză.

Turnul de vânătoare e rămășița primului castel, construit în stil renascentist târziu, probabil în 1698 de către contele Teleki (I.) Pál. Familia Teleki a cumpărat pământul în 1688 de la familia Haller și l-au deținut în continuu până în 1935. Familia Haller au devenit domnii proprietății în 1616 după familia Kendy, despre care se spune că au avut o soartă tragică. Peste 70 de ani familia Haller a pierdut proprietatea din cauza unui scandal de diplomație, când, pentru jignirea împăratului, Haller János a fost condamnat la moarte și pentru a-i salva viața, familia a cerut ajutorul lui Teleki Mihály. Haller a fost scutit iar Teleki Mihály a primit în schimbul ajutorului acordat proprietatea de la Luna. Al zecelea copil al acestui Teleki Mihály, Teleki Pál a luptat în războiul pentru libertate lângă Rákóczi, urmând să fie pedepsit de către susținătorii împăratului cu incendierea castelului abia terminat, din care a rămas numai turnul înalt de 35 de metri. Castelul e amintit drept o clădire din secolul XVIII, luând însă în considerare schimbările în construcție, forma sa actuală e una mai târzie.

Acest articol a fost publicat în Castele, conace și etichetat cu , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>