39. Chiochiş – Castelul Wessélenyi

  • Direcţii: 68 km N-V de la Reghin

Am ajuns în judeţul Bistriţa-Năsăud pe un timp sumbru, trist, dar asemenea celorlalte cazuri, am traversat mai multe sate fără a ne întâlni cu nici un suflet. Chiar şi găinile de pe drum parcă ar prefera să se arunce sub roţile maşinii, care de fapt nu mă deranjează prea tare, deoarece măcar slalomul mă ţine treaz. Odată ajunşi la Chiochiş, am jucat din nou cu sătenii jocul deja bine cunoscut „castel-conac-casă veche”, însă în zadar. Neprimind un răspuns am mers mai departe, dar peste puţin timp am observat printre copaci, acoperişul fostului castel de vânătoare.

Familia Wesselényi, care a venit în Transilvania din judeţul Nógrád, probabil că a  avut proprietăţi în Chiochiş de la jumătatea secolului al XVII-lea. Castelul a fost construit în anul 1761 văduvei lui Wesselenyi István, la comanda lui Daniel Polixena, nepoată de-al lui Petrőczi Kata Szidónia, care a ordonat construirea primului castel din Cuci. Asemenea bunicii ei, Daniel Polixena este menţionată ca şi o mare scriitoare. În amintirea ei au aşezat un panou de piatră pe o latură a castelului. Mare ne-a fost mirarea când am observat că acest panou s-a păstrat pe ruinele castelului, despre care am crezut că nu păstrează nimic din vremurile vechi.

Vizita la acest conac a fost poate cel mai trist moment al excursiei noastre, şi nu pentru faptul că este abandonat, ci mai mult, oamenilor nu le pasă de el, ba mai mult l-au şi deteriorat, l-au umilit.

Acest articol a fost publicat în Castele, conace și etichetat cu , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>