25. Mica – Castelul Eperjesy-Gál

  • Cum se poate ajunge la castel: la 9 km de la Târnăveni, în direcţia spre Bălăuşeri. Lângă şosea, pe partea dreaptă.

De-abia poate fi recunoscut castelul Eperjesy-Gál proaspăt renovat: fotografiile de pe internet arată o clădire albă, uzată, cu tencuială care se cojeşte, dar de fapt ceea ce vedem este complet diferit. Castelul are o culoare cam purpurie, care pentru prima dată îmi supără ochii, dar ajungând mai înspre interior iau la cunoştinţă că este bine aşa.

Castelul din secolul a XVIII-a cu acoperiş baroc a fost construit de contele Keresztes Márton II. iar în secolul XIX. a fost transformat în stil romantic-eclectic. Atunci a primit forma poligonală, de azi. După familia Keresztes, castelul a ajuns în posesia familiei Gál, care au fost proprietari castelului şi a moşiei din împrejurimi până după naţionalizare.

Printre pereţii castelului, funcţionează momentan birourile primăriei din Mica. Mă supără un pic, că în cea mai frumoasă parte a castelului, în turnul din colţ, este o bucătărie, dar o doamnă îmi răspunde la întrebare, că acolo nimeni nu și-a dorit birou. Interioarele sunt frumoase, ordonate, sălile sunt amenajate conform funcţiilor, cu decoraţii minime. Nu mai mulţi de 13 persoane au lucrat la renovarea clădirii, pavajele au fost puse şi în timpul nopţii. Renovarea a costat mai mult de 8 milliarde de lei vechi, „primiţi din Bucureşti”. E bine aşa.

Acest articol a fost publicat în Castele, conace și etichetat cu , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>