37. Dumbrăvioara – Castelul Teleki

Locație: 14 km de la Târgu Mureș, spre Reghin. Castelul se află pe partea stângă a drumului principal, unde intră și drumul care duce spre comuna Glodeni 

Castelul impozant de la Dumbrăvioara este păzit de un portar, dar nu necesită prea multă insistență să intrăm în curte. Ne plimbăm în umbra mărilor, nucilor și a stejarilor, și în ciuda faptului că în prezent în incinta clădirii funcționează un grup școlar agricol, pereții vechi încă păstrează ornamentele elegante, care parcă evocă atmosfera timpurilor trecute, când în interiorul castelului nu se aflau bănci de școală, ci erau trofee africane de vânătoare, și când, ca și noi acum, aici se plimba Arthur Gorgey în anul 1848…

La fel ca și cel de la Glodeni, proprietatea a intrat în posesia familiei Teleki în secolul al XVIII-lea, ca și donație a contelui Mihai Apafi cel I. Clădirea a fost ridicată în mai multe etape: aripa nordică în 1769, cea sudică în 1733 a fost ridicată la inițiativa contelui Teleki (II.) Samuel, cancelarul Transilvaniei, întemeietorul bibliotecii Teleki Teka din Târgu Mureș. Partea centrală a fost construită între anii 1912 și 1913 de strănepotul contelui, contele Samuel (IV.) Teleki, cunoscutul explorator african.

Cunoscut și sub numele de Teleki Samu, acesta era celebru pentru vânătorile de urși organizate pe proprietatea lui din Gurghiu, unde erau invitați arhiducele austriac Rudolf, moștenitorul de tron Ferenc Ferdinand, sau moștenitorul tronului englez Edward. Cu ocazia expedițiilor organizate în Kenya a denumit lacurile descoperite de el, Rudolf respectiv Stefania în memoria prietenilor săi aristocratici. După moartea contelui Samu, toată averea familiei Teleki a intrat în posesia nepotului acestuia, contele Karoly al III-lea, a cărui descendenți au primit înapoi proprietatea în 2005. Din păcate, au hotărât, ca după ce școala va fi mutată, vor vinde clădirea: potrivit unor informații de pe internet o agenție imobiliară cere 1,300,000 Euro de la potențialul cumpărător.

Acest articol a fost publicat în Castele, conace și etichetat cu , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>