Locație: 17 km de la Târgu Mureș, mai întâi spre Reghin, apoi la stânga în localitatea Dumbrăvioara pe un drum alăturat
Cel mai important element al castelului Teleki din Glodeni este vizibil încă din drum: printre copaci se poate observa o imensă stemă de piatră a familiei Teleki, sculptat în piatră. Până acum, nu am întâlnit o asemenea sculptură, care să se fi păstrat într-o stare atât de bună. Chiar dacă la prima vedere, vizitarea castelului pare a fi imposibilă, încercăm totuși. De mai mult de o jumătate de secol, în această clădire funcționează un centru de îngrijire și plasament pentru persoane cu dezabilități, în acest fel, conform experiențelor de până acum, ne este teamă că nu vom fi lăsați să intrăm. Nu încercăm să negociem, chiar și sunetele care se aud din clădiri ne îndeamnă să ne grăbim.
Familia Teleki a ajuns în secolul al XVIII-lea în Glodeni. Primul Teleki din Glodeni a avut doi fii, astfel după moartea lui, averea s-a împărțit între cei doi frați, fiind construite două curți cu două castele: curtea de jos și curtea de sus.
Cel din jos, care poate fi văzut și astăzi a fost construit în anul 1872 de către contele Domokos Teleki. Domnitorul din curtea joasă a fost contele Jozsef Teleki,nepotul contelui, care a ordonat construirea castelului.
După colectivizare, bunurile valoroase, mobilierul frumos, cărțile prețioase din bibliotecă au fost împrăștiate de către localnici, la fel ca și în alte localități.
Anul trecut, s-a născut o înțelegere între moștenitorul Karoly Teleki și Consiliul Județului Mureș: moștenitorul va primi înapoi castelul și parcul din jurul clădirii, iar pacienții vor fi transferați într-o altă clădire. Dacă ar fi posibilă reabilitarea și folosirea în scopuri turistice a castelului, acesta ar compensa într-un fel dispariția curții de sus, care pur și simplu a fost demolată în 1937, iar materialele au fost vândute.