35. Voivodeni – Castelul Zichy

Locație:  Aflat la 23 km de Târgu Mureș în direcția Reghin, după care de la Dumbrăvioara se trece spre stânga pe un drum secundar.

Marcajele de pe marginea drumului indică un conac, dar de fapt, clădirea Zichy este puțin mai mult decât atât. Într-adevăr inițial a fost ridicat un conac, în anul 1779 de către ordinul franciscan, care la începutul secolului al XIX-lea a ajuns pe mâna familiei Kemény și probabil contele Samuel Kemény l-a transformat în castel. După moartea contelui, domeniul a fost moștenit mai departe pe ramură feminină,  până în 1880 când prin căsătorie proprietara castelului devine familia Zichy. După prăbușirea comunismului, castelul a fost revendicat de către cea de-a doua proprietară Zichy, respectiv fiica lui Ladomér, Jozefa Melanie, care până 1949 a și locuit în castel. După retrocedarea clădirii, contesa a pus castelul la dispoziția comunității, astfel ani la rând s-au organizat diferite evenimente culturale în interiorul acestuia . 

Castelul include și o clădire anexă interesantă, lungă, cu arcade, denumită ”casa lungă”, în jurul căruia la sosirea noastră lucrau niște muncitori, se aduceau materiale de construcții. În curând apare o doamnă din Târgu Mureș, care ne întreabă mai întâi puțin nervoasă de ce facem poze, mai apoi când ne prezentă si spunem din unde suntem, ne povestește despre castelul aflat în renovare , ea fiind cea care o va închiria și o va transforma într-o pensiune. Într-adevăr locul ar putea deveni destul de ospitalier și rustic, mai ales dacă și  ”casa lungă” ar fi renovată (îmi imaginez trandafiri și mușcate în jurul ei, cum putea fi și la începutul secolului al XX-lea), dar deocamdată nu mi se pare că se va ajunge până acolo. Doamna a fost foarte amabilă, ne-a dat și numărul ei de telefon, promițând că ne va ajuta dacă avem nevoie de documente despre castel, însă a doua zi degeaba o sunăm, nimeni nu răspunde.

Acest articol a fost publicat în Castele, conace și etichetat cu , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>