34. Ernei – Castelul Bálintitt

Cum ajungi?  De la Târgu Mureș faci 10 km în direcția Reghin.  Drumul secundar  ce se desprinde în dreapta duce spre castel. 

Găsirea castelului Bálintitt era foarte interesantă: GPS-ul ne-a dus în fața unei clădiri nou-nouțe de culoarea galben neon. Degeaba spunea GPS-ul  în repetate rânduri: „Aţi ajuns la destinaţie”, oarecum nu-l puteam crede. Coborâm din mașină, înconjurăm clădirea și în partea mai deasă a parcului mic observăm o altă clădire veche ce se ascunde modest printre copaci. În mod ciudat, clădirea nouă (ceea ce aflăm mai târziu) era școala constuită după modelul aproape exact al castelului vechi, în formă de L asimetric, cu un fel de turnuri masive pătrate, dar puțin mai mare. E după amiză târziu, în mod oficial nu putem  găsi pe nimeni în împrejurime, de aceea ne strecurăm prin deschizătura gardului din sârmă. 

Se leagă o legendă de numele Bálintitt care și așa sună neobișnuit: în campania din Napoli Újlaki Nagy Bálint s-a grăbit cu oamenii lui să sară în ajutorul maghiarilor aflați în pierdere, iar soldații maghiari când au văzut armata salvatoare, au strigat entuziasmați: „Itt Bálint, Bálint itt!” (tradus „Aici Bálint, Bálint aici!”). Familia a obținut proprietatea din Ernei de la familia székelyderzsi Petki prin căsătorie. Castelul din barocul târziu a fost construit cel mai probabil în secolul al XVIII-lea, dar de-a lungul timpului a fost transformat de mai multe ori, se presupune că așa a ajuns din forma simetricului U în asimetricul L. Clădirea fără prea multe ornamente a fost înconjurată de un parc imens cândva și în mod interesant s-a păstrat și heleșteul, chiar dacă nu este așa cum era în perioada de glorie.

Am descoperit o legătură interesantă cu locul vizitat anterior: la începutul anilor 1900 Bálintitt György s-a logodit cu Toldalaghy Iloná care locuia în Corunca, dar cu puțin înainte de nuntă, nu se știe de ce, s-a împușcat în cap. După acesta proprietatea a fost preluată de către Bálintitt Károly, fratele mai mic al acestuia, iar ultimul stăpân a fost tânărul Károly care trăiește în America în prezent.

După naționalizare castelul a funcționat ca și școală, până când s-a construit lângă el o “variantă mai nouă”.  Despre proprietarul prezent primesc informații contradictorii, conform unor surse familia ar fi primit înnapoi castelul, în schimb un articol dintr-un ziar scris acum câteva luni spune că lupta pentru castel continuă încă.

Acest articol a fost publicat în Castele, conace și etichetat cu , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>