19. Iernut – Castelul Kornis Rákóczi Bethlen

  • Direcții: 75 km de la Cluj Napoca spre Târgu Mureș. După Iernut un drum secundar spre stânga duce la intrarea castelului.

Castelul arată impozant deja de pe drumul principal. N-ai zice că până acum 10 ani a fost sediul unei școli agricole, sau că a dat loc oricărei forme de activități. De-a lungul anilor am trecut pe lângă el de nenumărate ori, dar n-am avut nici un habar despre numele lui care indică foarte mulți proprietari.

De la mijlocul secolului al XVI-lea se datează descrieri despre un castel al familiei Bogáthi, care s-a aflat tot în acest loc. Familia Bogáthi a pierdut moșia la sfârșitul acelui secol, fiindcă Bogáthi Gáspár a participat în 1575 în luptele pentru tron pe partea Habsburgilor, împotriva domnitorului Báthory István care, câștigând până la urmă, i-a confiscat proprietățile și l-a executat pe Bogáthi. Castelul a fost proprietatea mai multor familii după acest incident (familiile Kendy, Geszti, Kornis și Alia).

Se presupune că lucrările de construcție au fost începute de cancelarul Péchi Simon, după arestarea căruia domnul Iernutului a devenit domnitorul Bethlen Gábor care a continuat construcțiile.

După moartea domnitorului moșia i-a revenit lui Kornis Zsigmond, principele din Bihor, castelul având deja patru bastioane. Și să explicăm și proveniența numelui Rákóczi: castelul a fost cumpărat în 1649 de către domnitorul Rákóczi György al II-lea, care a însărcinat un arhitect venețian cu efectuarea marilor schimbări în castel. Cu totul că numele nu indică, castelul i-a aparținut și domnitorului  Apafi Mihály și soției sale Bornemissza Anna, apoi lui Apafi Mihály al III-lea și soției sale Bethlen Kata, ba chiar mai mult, după familia Bethlen noii proprietari au devenit familia Haller, după ce contele Bethlen Márk a pierdut castelul în joc de cărți. La începutul secolului al XX-lea castelul a fost cumpărat de către Statutul Romano-catolic din Transilvania, care a folosit moșia pentru scopuri economice.

Pentru mine este o noutate și faptul că acest castel e păzit în continuu de un portar. Nu pot să înțeleg cum a putut arde în ciuda acestor condiții acoperișul a două bastioane în primăvara acestui an. Un alt mister este – și presupun că nu numai pentru mine – cum a putut prinde foc acoperișul de la iarbă, cu mai puțin de o săptămână după arderea cetății Krasznahorka din Slovacia…

Acest articol a fost publicat în Castele, conace și etichetat cu , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>