18. Cuci – Castelul Degenfeld-Schomburg

  • Direcții: 8 km de la Luduș spre Târgu Mureș

Ne învârtim pe străduțe prăfuite, întrebăm după castel. N-aș putea reconstrui nici măcar în gând traseul pe care l-am parcurs, ne-am orientat pur și simplu după îndrumări. Lângă castelul de la marginea satului o căsuță mică, puțin mai în spate grădină de zarzavaturi. Din căsuță iese un bătrân cocârjat, ne spune numai că momentan nu e nimic în castel. Lângă noi o poartă micuță, ca pentru piticii din povești, probabil duce spre pivnița de sub castel. O ușă laterală e deschisă, intrăm. Într-o sală spre dreapta o fântână (!), sus pe scări castroane, o mătură, o lopată. Începem să ne îndoim în spusele bătrânului, poate că nimic nu funcționează momentan în această clădire, dar în mod sigur CINEVA e aici. Mi-e cam frică de ceea ce am putea descoperi, așa că ne furișăm repede afară.

Primul castel al satului Cuci era construit în secolul al XVII-lea de către contele Pekry Lőrinc, general și soția sa Petrőczi Kata Szidónia, care era primul poet feminin din era barocului maghiar. Probabil că pietrele acestui castel au fost folosite la începutul secolului XIX. în construirea conacului Degenfeld. Familia Degenfeld își are originile în Șvabia, mulți dintre ei au dobândit proprietăți pe teritoriul Ungariei prin căsătorie. Construcția castelului de la Cuci a fost inițiat de contele Degenfeld Miksa Kristóf, completat mai târziu cu câteva clădiri anexă de către Degenfeld Lajos. Stema din fier turnat pe care și în ziua de azi putem vedea pe clădire era ascunsă în timpul comunismului de către un fierar local, răscumpărat apoi de familie.

Dinăuntru parcă auzim zgomote. Am dori să vedem fostul salon mare, sala pentru fumători, camerele de oaspeți, însă din experiență anterioară știm deja, că regimul anterior a golit totul. Castelul aparține momentan familiei, însă ei nu dispun de suma necesară pentru o măcar parțială renovare. Poate cu timpul și acest castel ar putea deveni, asemănător celui de la Ogra o destinație turistică…

Acest articol a fost publicat în Castele, conace și etichetat cu , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>