17. Gheja – Castelul Bánffy

  • Direcții: ajungând la Luduș dinspre Cluj prima stradă spre dreapta spre centru, iar la sensul giratoriu din nou la dreapta. Drept înainte până la zona industrială, apoi spre stânga trecând calea ferată peste cam 3 km se ajunge la Gheja.

Gheja e primul loc pe care nici GPS-ul nu-l găsește. Însă deja din momentul intrării pe drumul care duce spre sat, se văd uriașele turnuri de colț ale castelului Bánffy. Pare destul de ruinată pentru o clădire în folosință, cu totul că în castel funcționează secția de neuropsihiatrie, avem voie să facem poze din exterior.

Familia Bánffy a ajuns în posesia moșiei de la Gheja în secolul al XIX-lea, atunci s-a construit și castelul. Unul dintre proprietarii lui era baronul Bánffy Zoltán, numit judecătorul județului Mureș-Torda în 1883. După naționalizare a fost sediul colectivei (da, din nou), iar de câteva decenii este sediul secției de neuropsihiatrie a spitalului din Luduș. Conform testamentului ultimului urmaș al familiei ar dori să i se retrocedeze clădirea, acesta este însă în curs de proces.

Acest articol a fost publicat în Castele, conace și etichetat cu , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>