46. Avrig – Castelul Brukenthal

  • Cum ajungi?: De la Sibiu 28 km înspre sud, pe drumul principal către Brasov. Drumul secundar ce face la dreapta duce către oraș.

Nu găsesc nici o altă explicație dar prima scriere despre Avrig datează din  anul 1364 și apare sub numele de Affrica. Construcția impozantului castel, în stil Baroc a fost comandată de pricipele Transilvaniei Adolf von Buccow, în anii 1761 și 1764. După moartea acestuia, proprietatea i-a revenit lui Samuel von Brukethal. El a fost cel care a și terminat construcția.

Îndreptându-ne spre Avrig nici nu ne-am închipuit că ceea ce vom găsi aici va fi demn pentru un final al călătoriei noastre. Construcția formată din mai multe clădiri încă asteaptă să fie renovată (ceea ce, conform planurilor, în curând se va și întâmpla prin bunăvoința Fundației Brukenthal care încearcă să strângă fonduri din străinătate). Grădina din jurul construcției, păstrată în starea originală, în stil baroc, începe să-și redobândească strălucirea inițială.  În grădina cu terase susură un mic  pârâu pe lângă care, dacă te plimbi ai senzația că ești într-o pădure. Mai demult Orangeria, adică grădina cu portocale era încălzită iar pe timp de iarnă aici cultivau portocale, ananas, smochine, pepene. Azi în schimb este partea renovată a castelului.

Trebuie, astfel, să respingem dominația Castelului Hotel din Ogra deoarece și-n Orangeria din Avrig funcționează un restaurant.  (Dar eficiența funcționării  trebuie să o pun sub semnul întrebării deoarece am așteptat 50 minute după o salată de fructe. Însă, începând de acum încercăm să tragem un văl de uitare peste acest mic aspect negativ).  Deși mai este drum lung pâna la sfârșitul lucrărilor, anul acesta s-au organizat o mulțime de concerte în aer liber și show-uri. Fundația Brukenthal are planuri mari. Vor să înființeze aici un centru cultural cu muzeu, săli de concerte. Așa să fie!

Acest articol a fost publicat în Castele, conace și etichetat cu , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>