23. Bahnea – Castelul Bethlen
-
Cum se poate apropia de castel: la 18 de km de la Târnăveni, în direcţia spre Bălăuşeri. Drumul secundar după Idrifaia care merge spre dreapta, este cel care duce în sat.
Când cotim pe drumul care duce la castel, o privelişte neobişnuită, dar puţin încurajatoare se dezvăluieşte în faţa noastră: geamurile clădirii sunt camuflate iar uşile sunt închise. Împrejurimea este neglijată şi plin de buruieni, dar măcar persoanele neautorizate nu pot intra în castel. Din aripa servitorilor de odinioară a clădirii cu schiţa asimetrică, iese o femeie de vârstă mijlocie. Deşi stă la Bahnea de decenii, nu ştie aproape nimic despre castel. La început am crezut că este ceva de gen îngrijitor, dar apoi am aflat că ea stă aici împreună cu fiul ei. Nu intrăm în locuinţă, dar nici nu insistă, de trei ani nu au curent, iar apa aduc cu găleata de la Târnava. Mai punem câteva întrebări, iar ea remarcă după un timp, din aripa servitorilor se poate intra în săli de pe două etaje.
Cândva în Bahnea erau două castele, dar pe azi doar unul a rămas. Castelul Bethlen este amintit în documentele din 1495, dar numai în 1511 a ajuns în posesia familiei. Proprietatea a fost familiei Bethlen pentru 450 de ani, timp în care a fost reconstruit de mai multe ori. De parcul frumos doar cei doi lei trişti de piatră şi o fântână plină de sticle de plastic ne amintesc. În anii trecuţi au reuşit să repare acoperişul, dar interioarele poartă urmele timpurilor de dinaintea regimului.
Moştenitoarea Bethlen Fruzsina, care locuieşte în Anglia, a recuperat clădirea şi a trecut-o pe numele Eparhiei Reformate din Transilvania. A avut o singură condiţie, ca în viitor castelul să aibă un scop caritabil, în spiritul lui Árva Bethlen Kata, născută în 1700.
Acest articol a fost publicat în
Castele, conace și etichetat cu
Bahnea,
Castelul Bethlen. Salvează
legătura permanentă.