29. Seuca – Castelul Petrichevich Horváth

  • Direcţia spre castel: 6 km înapoi de la Mica, spre Târnăveni

Portarul nu ne lasă să intrăm în castelul Petrichevich Horváth. Ghidul nostru o sună pe doamna care este proprietarul actual al castelului şi îl îngrijeşte. Aflăm despre ea că este o moldoveancă şi încă nu are planuri cu castelul. Gardianul permite că o singură persoană să intră doar în grădina, clădirea este oricum închisă.

Castelul a fost construit în anii 1700 de Petrichevich-Horváth Dániel. Am citit într-un articol de 4 ani că Autonomia Seuca vroia să cumpere clădirea de la consorţiul agricol Piatra Neamţ, care a făcut rost de clădirea în circumstanţe dubioase după comunism (presupunem că proprietarul castelului a fost membru a consorţiului). Primarul l-a rugat şi pe moştenitoarea castelului, cine trăieşte la Viena, să revendică moşia, dar procesul de naţionalizarea a fost o experienţă atât de rea pentru contesa Rottenthal Schneider Anna, că nu are nevoie de nimic care o aminteşte de trecutul amar. În plus moştenitoarea nici nu vrea să facă nimic pentru localitatea Seuca, deoarece în timpul războiului mondial II. a fost trădat de locuitorii satului. Ei au arătat soldaţilor ruşi unde se ascunde baronul. El a fost forţat să bea până la moarte, a avut intoxicaţie alcoolică.

Acest articol a fost publicat în Castele, conace și etichetat cu , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>