30. Târnăveni – Castelul Pekry

  • Castelul Pekry se ascunde între case şi maşini, că abia îl observi. În clădirea care a trăit şi vremuri mai bune, actual funcţionează un restaurant.

Moşia din Târnăveni a fost conferit pentru principiul Pekry Lajos în anul 1590 de Báthory Zsigmond. Cele două ramuri a familiei, din Târnăveni şi din Ozd, și-au schimbat moşiile în 1700, de atunci castelul a devenit proprietatea ramurii nobile a familiei pentru 250 de ani. Cel mai semnificativ proprietar a castelului a fost Pekry Sándor, care a avut mai multe funcţii în viaţa oraşului: el a fost fondatorul Bisericii Romano-Catolice din Târnăveni, directorul casei de economii, preşedintele Cercului de lectură, fondatorul asociaţiei pompierilor şi preşedintele Partidului Naţional Maghiar din comitatul Târnava Mică.

O doamnă blondă, cu o maşină de lux, ne dă permisia să intrăm în clădire, fără a-și depărta telefonul de la ureche. Paretele camerelor, chemate separeuri, sunt acoperite cu catifea, fiecare cameră cu o culoare diferită. Catifeaua este umplută cu fumul de țigări, în fiecare cameră se simte mirosul lor neplăcut. Singura cameră, care ne aminteşte de vremurile vechi, este esplanada care arată ca un mic balcon, cu coloanele ei, cu intrarea sa cu arcadă şi cu geamurile ei ne aminteşte de casa veche nobilă.

Acest articol a fost publicat în Castele, conace și etichetat cu , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>