3. Gârbău – Conacul Lészai

  • Direcții: De la Nădășelu înapoi spre Cluj, trecând podul peste calea ferată, virând la stânga se poate întoarce sub pod. După 9 km Gârbău e al doilea sat, la prima intersecție trebuie virat la dreapta. Curia e pe partea stângă, lângă școala nouă și terenul de fotbal.

Ne decidem să vizităm un castel în plus, care nu era pe lista inițială și pornim spre Gârbău. Degeaba căscăm ochii să nu trecem pe lângă conac, tot nu-l găsim dintr-una (o posibilă explicație ar fi că pur și simplu nu vroiam să văd ceea ce mai târziu îmi dădea fiori). Fostul conac Lészai se ascunde după tufișuri uriașe, care au un scop ușor de înțeles: clădirea nu mai are nici o ușă sau fereastră care s-ar închide, cade în prada tuturor vandalilor și animalelor.

Peste intrarea principală o inscripție subțire ”disco”, sub ea găleți și pungi de plastic, excremente de animale. Nu am puterea să rămân înăuntru. Aflu mai târziu, că fosta casa de cultură și școală a fost restituită unui urmaș Lészai, dar se zvonește că acesta nu are nici un plan cu clădirea.

Acest articol a fost publicat în Castele, conace și etichetat cu , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>