2. Nădășelu – Curia Lészai-Filip

  • Direcția: 10 km după Baciu Mic în direcția Zalău. Lângă drumul principal, pe partea stângă.

Întâlnim porți închise. Dăm câteva telefoane, ne trimit de la secretară la secretară să aflăm că nu putem intra fiindcă cheia curiei se află la ”domnu primar” care e plecat din localitate. Însă putem să facem poze, din afară. Sărim gardul deci și facem câteva poze. Cel mai important ”accesoriu” este un mormânt, care la prima vedere ne-a părut o masă rotundă și care e un memorial pentru băiețelul lui Lészai Gyula și Matskási Karolina murit având numai un an jumate în 1868.

Familia Lészai a devenit nobil în secolul XVI. și aveau posesiuni în mai multe localități apropiate. Familia Filip a cumpărat curia în timpul celui de-al doilea război mondial, de atunci curia poartă amândouă nume. În momentul de față nu e folosită, însă pereții vopsiți în alb mă liniștesc – poate că în curând clădirea va primi vreun scop.

Acest articol a fost publicat în Castele, conace și etichetat cu , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>