15. Cuzdrioara – Conacul Teleki

  • Direcții: de la Dej 4,5 km spre N-E, spre Beclean

Eram pregătiți să găsim majoritatea conacelor și castelurilor pe cale de prăbușire. Nu ne așteptam însă ca conducătorii satelor să nu cunoască clădirile marcante ale localității pe care o conduc. (Despre faptul, că nu cunosc nici măcar istoria, nici să nu vorbim, este vorba despre sate cu majoritate românească de câteva secole încoace, populația maghiară având adeseori sub 4-5%). Da, ne informează fals din nou, începem să ne obișnuim cu asta. Pe conacul Teleki îl numesc școală, așa apare și pe siteul primăriei. Clădirea frumos și steril vopsită e ușor de găsit, mă deranjează puțin acest look modern, dar măcar nu cad grinzi putrezite peste tot.

Ocolind clădirea descoperim o tablă despre care o femeie ne povestește că în timpul renovărilor era rugămintea ca pe acesta să n-o vopsească tare, să se mai vadă inscripția. Nu cred că a citit-o cineva de atunci, fiindcă scrisul spune: “ÉPÍTTETTE NAGYVÁRADI BÁRÓ INCZÉDY ÁDÁM 1906 ÉVBEN”. (a fost construit de către baronul Inczedy Adam de la Oradea în anul 1906).  Da, aceeași familie Inczedy care avea rezidență la Corneni. Nu găsim nici o altă informație numai faptul că baronul Inczedy era primarul satului, iar conacul construit la începutul secolului al XX-lea nu poate fi identic cu locuința din sec. al XVIII-lea a familiei Teleki. Câteva metri mai încolo găsim însă și pe cea din urmă, printr-un miracol ea fiind azi chiar sediul primăriei.

Despre foștii proprietari ai conacului nu aflăm nimic din surse locale. Mai târziu găsesc un document care detaliază cum în curtea casei domnului Teleki Domokos de la Cuzdrioara a avut loc înaintea unei alegeri parlamentare un ospăț, unde alegătorii au fost invitați la un cognac, o palincă și puțin cozonac. Documentul vorbește lung despre legalitatea acestei acțiuni și despre influențarea alegătorilor (”simpli țărani vlahi”). Alegerile au fost anulate ulterior. Acest conte a trăit între 1841-1907.

Acest articol a fost publicat în Fără categorie și etichetat cu , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>