5. Aghireșu – Castelul Bocskai

  • Direcții: pornind din Turea înapoi spre Gârbău, pe drumul principal spre dreapta, de la centrul satului cam la 10 km se află Aghireșu. O străduță spre stânga duce sus pe deal, la ruinele castelului.

Ajungem la Aghireșu într-o arșiță de nesuportat. Am dori să întrebăm localnicii, dar nu vedem pe nimeni pe străzi. Printr-un târziu observăm un bărbat trecând, îl oprim să-l întrebăm despre castel. Ne-am dat seama deja, că dacă vrem să primim informații despre monumente, degeaba amintim numele familiilor nobile, căutăm deci numai ”conac” sau ”castel”. Unde vrem să ajungem? A, la cetate. Dar acolo nu stă nimeni. Nu contează, zic. A, deci vrem să vizităm numai ruinele, se miră tipul, și deja s-a și urcat în mașină să ne arate drumul. Ne prinde bine ajutorul, fiindcă ruinele ascunse în spatele caselor le-am fi observat abia după două-trei ture.

Fostul castel domnesc a fost construit între 1569 și 1572 de către Bocskai György și fiul său, Bocskai István. Și-a schimbat proprietarul de mai multe ori în cursul anilor, în ziua de azi stau numai bastioanele colțuroase și câteva părți din zid. Ruina și poteca din împrejur e acoperită de vegetație (să nu mai amintim gunoiul și cârpele putrezite). Buruienii au crescut pe alocuri destul de înalți ca să ne pierdem printre ei (ca să nu mai vorbim despre pasagerul nostru, băiețelul nostru de abia un metru 5 cm înălțime). Pe o parte mai lungă din zid putem observa părțile din sus ale cercevelelor renascentiste – atât a rămas din castelul cu mai multe etaje, bucătării, cămări, sufragerie, multe camere… Stăm o vreme pe soare, apoi încercăm să ne apropiem de ruine și să facem câteva fotografii. Mă bucur că sunt aici și am ocazia să văd ceea ce a rămas dintr-o locuință nobilă după câteva secole, dar în aceeași timp constat și faptul, că de multe ori aș avea nevoie de un stomac mai puternic pentru a face față acestei ture.

Acest articol a fost publicat în Castele, conace și etichetat cu . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>