6. Zimbor – Castelul Zsombory
-
Direcții: De la Aghireșu mai departe spre Középlak. Ieșind din Aghireșu după 3-4 km la intersecția Y spre stânga, pe drumul mai rău (GPS-ul se zăpăcește) până la Középlak, peste puțin timp un indicator ne arată că Zimbor se află la 8 km. În sat trebuie căutată primăria (pe o străduță spre dreapta), vizavi de ea se află castelul Zsombory și parcul.
Trișăm, dar numai un pic, nu contează granița dintre județe, acei 21 km până la castelul Zsombory nu-i considerăm ocolire, și ne ducem până acolo. În împrejurul castelului e un parc atât de uriaș, încât pe castel nici nu-l vedem. Un bătrânel ne arată drumul și ne atrage atenția că în castel poate să ne cadă ușor ceva peste cap, dacă nu suntem atenți. Parcul ne pare aranjat, însă numai până la 1 m distanță de la castel. Așa arată o proprietate privată, tragem concluzia. Poate că tot de aceea se ține sub șase lacăte, nu cumva să putem intra. Încercăm măcar să ocolim clădirea și să ne uităm prin geamuri.
Înăuntru vedem numai binecunoscutele grinzi surpate, tencuiala căzută, cât am vedea cu ochiul. În schimb uitându-ne dinafara cupolele, ușile cioplite conferă clădirii o atmosferă pozitivă. Pe ornamentul uneia dintre turnuri se vede anul construirii, 1892, lângă intrare abia se mai poate citi numele celor care au construit castelul, Zsombory Lajos și Kozma Maria, soția sa. Domnul a pierdut însă tot castelul pe jocuri de noroc, astfel a ajuns clădirea în posesia ministerului de finanțe. Pe la urmă a funcționat și ca sanatoriu, în jur de 1990 chiar și ca un cabinet medical. Primăria l-a vândut în 2004, de atunci este proprietate privată.
Acest articol a fost publicat în
Castele, conace și etichetat cu
Castelul Zsombory,
Zimbor. Salvează
legătura permanentă.