7. Almașu – Cetatea Dezső și castelul Csáky

  • Direcții: de la Zimboria înapoi spre Cuzăplac, drept înainte spre Huedin.

Ceteatea, care și-a primit numele după proprietarul său din sec. XIII, Borsa Dezső, se înalță în spatele copacilor. Din care rezultă faptul că și sătenii știu unde se află, lucru care nu se poate zice despre castelul Csáky. Ne oprim în centru, unde e biserica, cârciuma și pe deasupra și o benzinărie. Intrăm în toate trei însă nimeni nu a auzit despre nici un fel de castel. Un bătrân trecător parcă-și amintește ceva cum că fostă clădire a colectivului a fost vreodată castel. Ne îndrumă într-o zonă aproape industrială, unde observăm conacul Csáky, lipsită de uși, oglinzi sau chiar acoperiș.

Urmașii proprietarilor fostei cetăți Dezső au început să construiască conacul la începutul sec. XIX., utilizând și pietrele cetății, care se afla deja în ruine. Clădirea colțuroasă, lipsită de oricare ornamentație pare într-adevăr mai degrabă o clădire industrială decât casă domnească. Am dori să vizităm și ruinele cetății, dar când primim informația că drumul până acolo e ”ca la țară”, ne dăm seama că am avea nevoie de cel puțin un jeep ca să urcăm acolo, ne întoarcem deci spre Huedin.

Acest articol a fost publicat în Castele, conace și etichetat cu , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>